Gdy przychodzi wiosna, możemy rozkoszować się smakiem truskawek. Ich słodycz i aromat towarzyszy nam przez większość ciepłych miesięcy w roku. Dojrzewają najobficiej na przełomie wiosny i lata. Chociaż są dostępne niemal przez cały rok, bowiem przywożone są do naszych sklepów z odległych krajów, to jednak najlepiej smakują te z naszych rodzimych plantacji. A bezkonkurencyjne są oczywiście truskawki z własnego ogródka.

Własne truskawki smakują najlepiej

truskawki uprawaWielu ludzi, którzy posiadają kawałek własnej ziemi, decyduje się na uprawę truskawek. Te owoce kojarzą się nam z latem i słonecznymi dniami. Są słodkie i soczyste. Można zajadać się nimi solo, albo w połączeniu z innymi owocami. Znakomicie prezentują się w sałatce. Są też podstawą wielu deserów. Świetnie wyglądają i smakują jako dodatek do lodów. Wielbiciele słodkości rozkoszują się również ciastami sezonowymi, gdzie główną rolę grają truskawki. Trudno oprzeć eis ich walorom smakowym. Mają wiele szczęścia ci, którzy mogą korzystać z własnej uprawy i zajadać się owocami prosto z krzaczka. Smak tych owoców, gdy dopiero co dojrzały w promieniach słońca, jest niepowtarzalny. Nie ma to jak własne truskawki uprawa nie jest zbyt skomplikowana. Kwestią zasadniczą jest wybór odpowiedniego gatunku. Najkorzystniej jest je zróżnicować, to znaczy postarać się o sadzonki kilku odmian.

Truskawki lobią miejsca słoneczne, jednak muszą być dobrze nawadniane. Gdy przychodzą upalne dni, nie można zapomnieć o dostarczaniu im potrzebnych ilości wody. Podlewamy oczywiście po zapadnięciu zmroku lub wczesnym rankiem – nigdy wtedy, gdy świeci ostre słońce. Co ciekawe, truskawki nie muszą rosnąć w gruncie. Z powodzeniem dają się uprawiać w pojemnikach, stąd ich częsty widok w doniczkach na balkonach.