Restaurację przejęłam po mojej babci i przyznam szczerze, że nie miałam żadnego pojęcia jak ją prowadzić. Wybrałam się na kurs, ponieważ zamierzałam zatrzymać restaurację, gdyż była ona dochodowa a ja akurat byłam bez pracy. Po szkoleniu byłam gotowa to nowej roli zawodowej i mogłam podjąć się jednego z największych wyzwań w moim życiu. Wiedziałam, że sobie poradzę.

Zamówienie obrusów na imprezę zamkniętą w restauracji 

obrusy do restauracjiRestauracja była w stanie pomieścić maksymalnie trzydzieści osób. Codziennie stoliki były zajęte, ponieważ goście lubili odwiedzać moją restaurację.  Właściwie to nawet nie było dziwne, ponieważ pracował w niej jeden z najlepszych kucharzy z województwa. Pewna klientka zapytała mnie, czy może zorganizować w restauracji imprezę zamkniętą a ja się zgodziłam. Babcia tego nie praktykowała nigdy, ale ja zamierzałam otworzyć się na potrzeby klientów. TO przynosiło dobrą renomę restauracji. Lokal musiałam przygotować do tej imprezy i uświadomiłam sobie, że trzeba zamówić obrusy do restauracji, bo te, które były na stolikach nie nadawały się na imprezę, którą miało być przyjęcie weselne. W sklepie internetowym, w którym często robiłam zakupy postanowiłam zamówić białe obrusy. Miałam w restauracji piękne bordowe serwety, który zamierzałam położyć na obrusie przy każdym stoliku. Nowe obrusy, które zamówiłam otrzymałam w środę przed południem. Od razu zleciłam ich wyprasowanie i położenie na stolikach. Restauracja od razu wyglądała lepiej. Uznałam, że nowe obrusy na stolikach zostaną na stałe, bo dzięki temu wnętrze w restauracji wyglądało estetyczniej. Zapewne gdyby nie ta impreza zamknięta, to nie pomyślałam bym nawet o zmianie obrusów w restauracji, ale to był zdecydowanie dobry krok. Klienta przyszła obejrzeć lokal dzień przed imprezą. Była pod ogromnym wrażeniem, bo wszystko prezentowało się elegancko dzięki białym obrusom.

Dobrze zarządzałam restauracją i dzięki temu mogłam też dać wszystkim pracownikom podwyżki. Oni od razu mnie zaakceptowali i miałam w nich ogromne wsparcie. Z taką ekipą pracowało się najlepiej. Wiem, że babcia miała świadomość, że sobie poradzę i dlatego też lokal zapisała właśnie mi. Nie zamierzałam jej zawieść i robiłam wszystko, żeby restauracja stała się znana w całym mieście.