Zakup ulubionej kawy to jedna z przyjemniejszych chwil dla każdego kto uwielbia pić ten napój. Niestety, z biegiem czasu traci swój aromat i smak, a to wszystko przez złe przechowywanie. Co zrobić, aby nasza kawa zachowała swój smak i aromat na o wiele więcej czasu niż zwykle? Są różnego rodzaju metody, dzięki którym zachowamy jej świeżość. Są bardzo proste, a dzięki temu będziemy mogli raczyć się smacznym napitkiem.

Przechowywanie kawy w domu

szczelna puszka metalowa na kawęZiarna naszej kawy, a także kawa mielona, mogą szybko się zepsuć poprzez wilgoć, nadmiar powietrza, a także zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturę. Problemem też może być światło słoneczne i pobliskie zapachy. Dlatego niezbędna jest szczelna puszka metalowa na kawę, która będzie mieć odpowiednią uszczelkę na brzegach. Puszki są lekkie, a także nie musimy bać się, iż je stłuczemy. Również nie przepuszczają promieni UV. Dodatkowo często mają piękne wzory, przez co rewelacyjnie wyglądają na naszych półkach. W ten sposób kawa nam nie wywietrzeje.  Mimo to musimy pamiętać, iż kawa może chłonąć zapach od metalowej puszki, dlatego dobrze jest wyściełać ją wcześniej odpowiednim materiałem. Innym rozwiązaniem może być szklany słoik, jednak należy schować go do szafki. Szkło przepuszcza promienie słoneczne, które negatywnie wpływają na jakość ziaren. Często nie wiedząc tego uważamy, iż słoik z kawą w środku będzie rewelacyjną ozdobą naszej kuchni. Okazuje się, iż możemy w ten sposób zniszczyć dobrą kawę. W pojemniku najlepiej, aby zawsze było pełno, gdyż ograniczamy wtedy wpływ powietrza. Najlepiej również nie mielić kawy na zapas, gdyż jej cenne aromaty i właściwości ulatniają się już kilka minut po zmieleniu. Warto przed każdym parzeniem kawy poświęcić kilka minut na zmielenie świeżej porcji w odpowiadającej nam ilości, aby nasz napój był zawsze jak najbardziej aromatyczny. 

Najlepszy rodzaj kawy to ten, który został dopiero zmielony, a także jest odpowiednio przechowywany. Warto pamiętać o odpowiednim pojemniku na ziarna kawy, aby mogły jak najdłużej zachować swój aromat oraz właściwości. Na rynku są różne opcje pojemników takie jak pojemnik metalowy, słoik czy ceramika. Ograniczmy również mielenie kawy na zapas, ponieważ to również może zminimalizować intensywność naszego napoju kawowego.