Herbata jest takim napojem, który każdy z nas chętnie wypije, szczególnie kiedy na dworze zaczyna się robić chłodno. Istnieje mnóstwo rodzajów herbat, a do najpopularniejszych należą czarna, zielona, biała i czerwona. Przeciętnie każdy z nas wypija jej od kilku do nawet kilkunastu filiżanek tygodniowo. Idealnie pasuje do niedzielnego ciasta, czy spotkania rodzinnego.

Jak zaparzyć herbatę?  

dzbanek do herbaty z zaparzaczemHerbata tak samo jak kawa posiada kofeinę, z tą różnicą, że w herbacie występuje ona pod postacią teiny. Wyjątkiem jest czerwona herbata, która jej nie zawiera. Herbatę możemy kupić w sklepach pod dwoma postaciami, jako całe liście i sproszkowane w małej torebce. Najlepsza gatunkowo jest herbata w liściach, gdyż zachowuje ona wyjątkowo intensywny smak i aromat. Aby cieszyć się pysznym napojem podczas rodzinnych spotkań, wystarczy kupić dzbanek do herbaty z zaparzaczem. Mają one różną pojemność i kształt. Najczęściej są wykonane z hartowanego szkła, lub porcelany. W środku znajduje się mały pojemniczek z dziurkami, do którego wsypujemy herbatę w postaci listków, albo wsadzamy kilka torebek z herbatą, w zależności od tego jak mocną chcemy uzyskać. Mały dzbanek może służyć jako imbryczek, w którym zaparzymy mocną esencję, rozcieńczaną później gorącą wodą w każdej szklance. Dzbanki posiadają przykrywki, które zatrzymują cały aromat herbaty wewnątrz pojemnika. Jeżeli dzbanek jest litrowy, to po zaparzeniu, wkład z herbatą można wyjąć i doprawić herbatę cukrem, lub odrobiną cytryny. W sklepach z artykułami z wyposażeniem wnętrz, dostaniemy także dzbanki z podgrzewaczem, które pozwalają zachować stałą temperaturę płynu, przez co herbata nie stygnie. Jest to doskonały produkt, który nadaje się na prezent dla smakosza herbaty, gdyż na pewno sprawi mu dużo radości. W komplecie do dzbanka, można dokupić zestaw szklanek, albo kubków, w których poczęstujemy gości pyszną, świeżo zaparzoną herbatą. Dzięki szerokiej ofercie kształtów i wielkości, z pewnością każdy znajdzie model idealny dla siebie.

Sitko wewnątrz dzbanka ma bardzo małe dziurki, dzięki czemu do napoju nie przedostaną się fusy, ani listki. Możemy go w całości myć w zmywarce, albo ręcznie z zastosowaniem płynu do mycia naczyń. Szkło hartowane jest bardzo wytrzymałe, ale jeżeli uszkodzimy jego powierzchnię, to niezwłocznie należy dzbanek wyrzucić, ponieważ pod wpływem działania wysokiej temperatury, może pęknąć.