Alergie, nietolerancje, uczulenia – te słowa coraz częściej pojawiają się w naszym słowniku. Tego typu problemów zdrowotnych ma coraz więcej osób. Wpływ ma na to nasz tryb życia: stres, mało ruchu, przetworzona żywność, leki, smog i wiele innych. Lata wpływu takich czynników odbijają się w postaci przewlekłych dolegliwości. Alergie to jedne z wielu efektów postępu cywilizacyjnego.

Gdzie kupić chleby bezglutenowe?

chleb bezglutenowyObecnie najczęstszą nietolerancją jest nietolerancja glutenu. Może być ona tylko nietolerancją i wówczas dopuszczalne jest spożycie śladowych ilości tej substancji. Może jednak być to celiakia, czyli choroba, w której dochodzi do produkcji przeciwciał w wyniku spożycia najmniejszej ilości glutenu. W naszym klimacie niestety jadamy mnóstwo żywności produkowanej na bazie produktów glutenowych. Gluten spotkamy nawet w produktach niezbożowych. Kiedy jednak dowiadujemy się, że nie powinniśmy jadać glutenu ze względu na nasze zdrowie przede wszystkim przychodzi nam do głowy chleb. Zwykle jadamy go sporo i nie wiemy, czym go zastąpić. Możemy sami upiec chleb bezglutenowy. Jeśli jednak nie mamy na to czasu lub umiejętności, obecnie nie ma też problemu z jego zakupem. W większych miastach znajdziemy piekarnie bezglutenowe, które oferują sporo rodzajów pieczywa. Wiele z nich prowadzi też sprzedaż internetową, co pozwala na dostarczenie produktów w każde miejsce w Polsce. Przy wyborze chleba należy kierować się składem. Piekarnie zwykle pieką dobre jakościowo chleby bez zbędnych ulepszaczy. Lepiej jednak unikać chlebów pakowanych z długim terminem przydatności, które zwykle spotkamy w marketach. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście smak tych chlebów nieco różni się od tradycyjnych wypieków pszennych czy żytnich, jednak zwykle wraz z poprawą stanu zdrowia ten drobiazg przestaje nam przeszkadzać. 

Chleb jest tym produktem, który najtrudniej nam zastąpić, gdy dowiadujemy się, że nie powinniśmy jadać glutenu. Obecnie można jednak kupić bezglutenowe pieczywo w wielu miejscach. Najlepszej jakości chleby można dostać w piekarniach bezglutenowych, których jest kilkanaście w całym kraju. Często można sprowadzić ich asortyment przez Internet. Jeśli mamy możliwość, najlepiej piec chleb bezglutenowy samodzielnie, korzystając z mąki owsianej, jaglanej, ryżowej czy kukurydzianej.