Dieta to już dzisiaj nie tylko moda. Kiedyś kojarzona wyłącznie z potrzebą odchudzania, dziś często jest sposobem leczenia czy profilaktyki różnych chorób. Jakość produktów żywnościowych znacząco zmalała w ostatnich latach, dlatego też zwiększyła się zapadalność na różnego rodzaju infekcje i cięższe schorzenia. Stosowanie nawozów i innych polepszaczy chemicznych nie pozostało naszym organizmom obojętne.

Produkty bezglutenowe wciąż w cenie

produkty bezglutenowe cenaNajczęstszą przyczyną stosowania w obecnych czasach diety jest alergia. Pojawia się często jeszcze u bardzo małych dzieci. Objawiać się może bardzo różnie – przez problemy skórne, niedowagę, bóle głowy, kaszel, bóle brzucha i mnóstwo innych. Najczęstszą jest w tej chwili alergia na nabiał i gluten. Oba rodzaje produktów są bardzo popularne w naszej strefie klimatycznej, dlatego rozrósł się spory rynek zbytu produktów zastępczych. Obecnie w niemal każdym sklepie kupimy jakieś produkty bezglutenowe cena jednak często jest wielokrotnie wyższa. Obecnie spotkamy już wiele polskich bezglutenowych marek. Jeszcze kilka lat temu były to wyłącznie produkty importowane. Niezależnie od pochodzenia ich ceny są dość wysokie. Wymagają one specjalnego procesu produkcji zabezpieczonego przed jakimkolwiek dostępem glutenu choćby w minimalnych ilościach. Wiele z nich jest certyfikowanych, co gwarantuje stuprocentową pewność bezpieczeństwa produktu pod kątem obecności glutenu. To także generuje koszty. Często tego typu produkty powstają z mało popularnych składników, jak mąka z sorgo czy kasztanowa. To także powiela koszt. Jeśli mamy w domu osobę z nietolerancją glutenu, najtaniej jest robić zakupy w sklepach internetowych ekologicznych lub na stronach producentów. Pieczywo można wypiekać samodzielnie lub zaopatrywać się w piekarniach bezglutenowych. Bez problemu znajdziemy je w każdym dużym mieście w Polsce. Pojawia się także coraz więcej piekarni internetowych, których produkty zachowują dłuższą świeżość przy minimalnie schemizowanym składzie. Także smak produktów bezglutenowych z roku na rok poprawia się, dzięki nowym technologiom o rozwojowi tej branży.

Dziś produkty bezglutenowe są już dostępne dla każdego. Można kupić je w większości marketów, sklepach ze zdrową żywnością i internetowych. Czasem problemem może być jeszcze ich dość wysoka cena. Wynika ona jednak z wysokich kosztów produkcji oraz składników. Dla wielu droższych składowych możemy znaleźć tańsze odpowiedniki, gotując w domu lub zaopatrywać się w większych ilościach, korzystając z rabatów.